Pomůcky ke kvašení zeleniny

Už před nějakým časem jsem na Facebookovém profilu Jídlo jedna radost psala, že kvašená zelenina a fermentované potraviny budou hitem budoucnosti. A je to tu! Kvasí se a pickluje, nakládá Kimchi a fermentuje se úplně všude! A proč ? Kvašená zelenina je cenný a bohatý zdroj vitamínů skupiny B, také C a K, zejména pak K2. Obsahuje řadu bioaktivních látek a enzymů, důležitých pro naše trávení. 

Zkusit kvasit a nakládat můžete snadno podle knihy Karla Machaly KVAŠENÁ ZELENINA pro zdraví a vitalitu. 

Teď nám kvašení dokonce zjednodušila i Tescoma, která vytvořila sadu na kvašení. Moc se mi líbí jejich keramická závaží, což znamená konec předpotopního vyvařování a skládání kamenů, přes které stejně vždycky něco vyplavalo na povrch. Vytýkám jen světlou barvu skla, ale to se dá vyřešit tím, že sklenice na dobu kvašení obalíte utěrkou, či jinou tmavou látkou, atp.

Zkuste tedy někdy místo přeslazených jogurtů raději kvašenou zeleninu. Fermentování je tradiční způsob konzervace potravin. 

Vaše střeva vám budou vděčná!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady ochrany osobních údajů