Blog Jitky Hartmanové

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o zdravém vaření,
a báli jste se zeptat ANEB Jídlo jedna radost

Jarní vegetariánské závitky

RYCHLOVKA, CHUŤOVKA, ZÁBAVA – to vše jsou jarní závitky! Příprava je jednoduchá: Namočíte rýžový papír (nejčastěji seženete v orientálních obchodech) na 15 vteřin do mísy s vlažnou vodou. Přenesete ho na vlhkou utěrku, doprostřed pokladete rýžové nudle a to, co máte rádi nebo co doma najdete. My jsme si přidali klíčky mungo, osmahnuté tofu zakapané Shoyu omáčkou, restovanou mrkev, salát, tofu...

Celý článek

Pomůcky ke kvašení zeleniny

Už před nějakým časem jsem na Facebookovém profilu Jídlo jedna radost psala, že kvašená zelenina a fermentované potraviny budou hitem budoucnosti. A je to tu! Kvasí se a pickluje, nakládá Kimchi a fermentuje se úplně všude! A proč ? Kvašená zelenina je cenný a bohatý zdroj vitamínů skupiny B, také C a K, zejména pak K2. Obsahuje řadu bioaktivních látek a enzymů, důležitých pro...

Celý článek

Přísun minerálů a vitamínů díky klíčkům

Řeřicha, alfa alfa, hořčice, ředkvičky – ze semen těchto a jiných rostlin si v zimním období snadno vypěstujete výhonky na vatičce, v klíčících miskách nebo dokonce v elegantních Sonentor nebo Tchibo skleněných miskách. Postup je následující: Na pár hodin nechejte semínka v temnu namočené; poté je budete udržovat v pokojové teplotě ve vlhku, ale ne v mokru. Ideální je, pokud voda může spodem...

Celý článek

Co o „Kurzu u vás” říká Monika, České Budějovice

Kurz s Jitkou byl velice přínosný a dal mi mnohem víc, než jsem očekávala. Utvořila jsem u sebe doma skupinu 4 žen (2 maminky s několikaměsíčními miminky a 2 těhotné kamarádky). Celý kurz trval 6 dobře využitých hodin a nesl se v příjemné a uvolněné atmosféře. Jitka nám vysvětlila, jak a proč bychom se měli stravovat jako těhotné a později kojící maminky, jak a kdy začít...

Celý článek

Recenze od Petry Novotné

Kurz vaření jsem (s Jitul) absolvovala už dvakrát a musím říct, že jsem pokaždé odcházela nadšená. Na kurzech jsem se nejen naučila vařit z nových surovin, které jsem do té doby nepoužívala nebo neznala, ale zároveň jsem i zjistila, jak jednotlivé potraviny kombinovat, kde je nakupovat a na co si dát při jejich výběru pozor. Přípravu ingrediencí a surovin střídala i trocha teorie...

Celý článek

Recenze na kurz vaření od Bety

Kurz jsem si moc užila. Přišel mi srozumitelný, velmi pěkně připravený, co se týče věcí, surovin a nějakého časového plánu. Líbil se mi tvůj přístup – klidný a jasný. Ke všemu si nás pustila, chtěla si, abychom se co nejvíc zapojili, rozdělila si nám úkoly a předala odpovědnost. Moc mi chutnalo, co jsme vařili. Jídlo, které si zvolila...

Celý článek

Za recenzi děkuji Karle Růžičkové

Milá Jitko, mnohokrát děkuji za nádherný víkend. Velice si vážím vaší šíře a hloubky záběru, zároveň lidského nadhledu. 
Není mnoho míst, kde mi dokáží odpovědět na mé, pro mnohé komplikované, dalo by se říct odborné otázky na různá kontroverzní témata, kterých je ve výživě přehršel. Vaše praxe, hloubavost, veliká chuť předávat své zkušenosti, ochota propojovat různé výživové směry, schopnost naslouchání...

Celý článek

Recenze od Tomáše Veselého, juniorského mistra Evropy a světa v kanoistice

Každý vrcholový sportovec si musí dávat pozor na to co jí, proto jsem oslovil odborníka na výživu Jitku, která mi vše vysvětlila a napsala jídelníček přesně namíru. Všechny jídla se dala připravit do 30 minut, takže nic složitého a navíc se žádné jídlo neopakovalo, takže to bylo velice pestré, což je pro mě důležité. Jitka také velice dobře propojuje západní...

Celý článek

Recenze na kurzy od Rozárky

Na kurzu vaření jsem byla ještě v období těhotenství a přestože byl zaměřen na příkrmy děti, odnesla jsem si spoustu užitečných informací ohledně potravin a způsobu jejich přípravy. Zpětně výborně hodnotím praktickou část, kdy jsme přímo viděly, jak přesně a dlouho se jídlo vaří a měly jsme možnost ho následně ochutnat. Dostaly jsme materiály s doporučenými zdroji ohledně prvních příkrmů, ke kterým...

Celý článek