PROČ ZDRAVÉ VAŘENÍ A JAK NA NĚJ
Umění vařit, a přitom zůstat zdravý, je dnes aktuální více, než kdy jindy...
Zdravá strava, to nemusí být dřina a odříkání. Naopak, zdravé jídlo si může zamilovat celá vaše rodina. Naučte se rozpoznat, jaké potraviny nejvíc prospívají vašim nejmilejším, a začněte pro ně doma připravovat zajímavá, výživná a chutná jídla s radostí a lehkostí.
Kurzy zdravého vaření dělám vždy v malých skupinkách (osm až patnáct lidí), abychom si s každým stihli říct, jaké potraviny budou vhodné právě pro něj a jeho rodinu. Máte doma malé děti, nebo naopak dospívající puberťáky? Jste vrcholoví sportovci, nebo strávíte většinu dne u počítače? Každý zkrátka potřebujeme jiný jídelníček.
I když neexistuje jedna cesta ke zdraví pro všechny, řídím se několika jednoduchými, základními principy. Věřím, že největší sílu má tzv. opravdové jídlo, které není nijak průmyslově zpracované, protože jsme si ho připravili doma ze základních surovin, jako jsou zelenina, ovoce, luštěniny nebo obiloviny, pro některé z nás i kvalitní či zakysané mléčné výrobky a maso. Raději taky využívám lokální potraviny, které vyrostly v místě, kde žijeme, spíše než exotické plodiny (přestože mám ráda asijskou kuchyni a čerpám z ní velkou inspiraci). Snažím se vždy sehnat potraviny čerstvé a v co nejvyšší kvalitě. Recepty taky průběžně přizpůsobuji aktuálnímu ročnímu období. Jídla, která nám prospějí v horkém létě, mohou způsobovat problémy v zimě a naopak. Proto dělám všechny kurzy ve variantách pro jaro, léto, podzim i zimu.
Nejčastější témata mých kurzů vaření:
Dětem zdravě odmalička
Svým nejdražším vaříme to nejlepší, naučte se to s Jitkou.
Speciál pro ženy
Zrajeme jako víno, vaříme jako bohyně. Ženy vaří sobě.
Ženský speciál: Zpět do formy
Upravíme vaši stravu tak, abyste byly štíhlé a zdravé. Pánové vítáni!
Sezónní vaření: jaro
Jaro je období růstu, vitality a téměř obligátní jarní očisty organismu. Naučme se ji provádět správně.
Sezónní vaření: léto
Léto je nejohnivější roční období, proto můžeme jídlem a vhodnými nápoj tělo chladit.
Sezónní vaření: babí léto
V babím létě ještě doznívá horko, chlad ještě nepřichází. Stravu lehce upravujeme oproti letní.
Sezónní vaření: podzim
Na podzim tělu prospívá pikantní chuť na zahřátí a kyselá chuť k uzavření pórů.
Sezónní vaření: zima
Zimní vaření přímo vyzývá k pikantním vůním a láká na vůni pečeně a nejrůznějšího koření.
Kompletní příprava a pečení kváskového chleba
Pro naše zažívání je kváskový chleba mnohem příhodnější. Skleničky s víčkem sebou – dostanete kvásek dárkem!
Snídaně s nízkými sacharidy
Zdravé snídaně, snížený objem sacharidů, zvýšený příjem zdraví.